Από σήμερα κάθε ημέρα στις 14:00 θα σας έχουμε μια συνταγή της ημέρας. Σήμερα, θα έχουμε κέικ σοκολάτας.
Για το κέικ σοκολάτας θα χρειαστούμε:
- 150 γραμμάρια σοκολάτα
- 225 γραμμάρια βούτυρο
- 4 μεγάλα αυγά
- 2 πρέζες κανέλα
- 2 βανίλιες
- 100 γραμμάρια αμύγδαλο τριμμένο
- 100 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Για την επικάλυψη
- 200 γραμμάρια γάλακτος με 33% λιπαρά
- 50 γραμμάρια βούτυρο
- 1 κ.σ. μέλι
- 200 γραμμάρια σοκολάτα με 70% περιεκτικότητα σε κακάο
-
- Φροντίζουμε όλα τα υλικά να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου.
- Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και την αφήνουμε να γίνει χλιαρή, ώστε όταν την προσθέσουμε στο μείγμα να μην κάψει τα αυγά.
- Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με κακάο μια φόρμα 25 εκ.
- Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ για να αφαιρέσουμε τυχόν κομπάκια.
- Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
- Προσθέτουμε τα αυγά, ένα-ένα, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε τις βανίλιες, τη λιωμένη χλιαρή σοκολάτα, το αμύγδαλο, το αλάτι και την κανέλα.
- Τέλος, με μια σπάτουλα ενσωματώνουμε απαλά το κοσκινισμένο αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, ώστε να μη χαθεί ο όγκος του μείγματος.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη βουτυρωμένη φόρμα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για περίπου 55 λεπτά.
- Προς το τέλος του ψησίματος, ελέγχουμε αν είναι έτοιμο, βυθίζοντας στο κέντρο μια λάμα μαχαιριού, αν βγει στεγνή, το γλυκό είναι ψημένο.
- Αφού ψηθεί, το αφήνουμε να σταθεί μέσα στη φόρμα για 10 λεπτά. Έπειτα, το ξεφορμάρουμε και το τοποθετούμε πάνω σε σχάρα μέχρι να κρυώσει τελείως.
ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
- Βάζουμε σε ένα μπολ τη σοκολάτα, το μέλι και το βούτυρο.
- Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος. Μόλις αρχίσει να φουσκώνει, τη ρίχνουμε πάνω από το μείγμα της σοκολάτας.
- Καλύπτουμε το μπολ και το αφήνουμε σκεπασμένο για 1 λεπτό, ώστε να λιώσει η σοκολάτα από τη θερμότητα της κρέμας.
- Έπειτα, ανακατεύουμε με σπάτουλα μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές, πυκνό, λείο και γυαλιστερό – αυτή είναι η επικάλυψη (γκανάς).
- Περιχύνουμε το γλυκό με τη μισή επικάλυψη, ξεκινώντας από το κέντρο και αφήνοντας τη σοκολάτα να απλωθεί προς τα άκρα.
- Αφήνουμε να σταθεί για λίγη ώρα και έπειτα περιχύνουμε με την υπόλοιπη επικάλυψη για τέλειο, λείο αποτέλεσμα.
Tips
- Προσοχή! Αν η σοκολάτα δεν λιώσει καλά μέσα στην κρέμα και μείνουν μικρά κομματάκια, η επικάλυψη δεν θα πήξει ποτέ σωστά. Όσο η γκανάς είναι ζεστή, παραμένει ρευστή· όταν όμως κρυώσει, πήζει και σταθεροποιείται.
- Για μια πιο απλή αλλά πάντα εντυπωσιακή παρουσίαση, πασπαλίστε την επιφάνεια του γλυκού με ζάχαρη άχνη.



